Kaarsen maken

Start en veiligheid

Veiligheid om zelf kaarsen te maken

Start en Veiligheid is belangrijk ook in deze kaarsenfabriekVeiligheid op de werkplaats, twee belangrijke punten alvorens definitief van start te gaan met kaarsen maken. Het is net zoals in een vliegtuig, eerst de veiligheid instructies en daarna opstijgen. Vooral kinderveiligheid is uiterst belangrijk, ik kan me voorstellen dat je niet wenst dat je kind met ernstige brandwonden verder door het leven moet.

Wat je moet weten is dat de perfecte kaars maken helaas niet bestaat. Kaarsen maken is afhankelijk van veel factoren, de juiste lont, de juiste temperatuur, goede kwaliteitsgrondstoffen, de juiste omgevingstemperatuur, de vochtigheidsgraad, enz …

Kaarsen maken is veel, zeer veel testen en dus dus niet zomaar dingen maken. Telkens kan het na vele testen toch nog anders zijn. Dat maakt handgemaakte kaarsen zo uniek. Er is 1 voordeel, een mislukte kaars kan je steeds opnieuw herbeginnen. Maar het blijft zeer belangrijk om de veiligheid stap voor stap zeker te respecteren en op alles voorbereid te zijn.

Wat heb je nodig om kaarsen te maken ?

Alvorens je kan starten met het definitief gieten moet je natuurlijk een voorbereiding maken van alle benodigdheden zodat alles dicht in de buurt staat. Een lijst van de belangrijkste producten staat op de pagina “Hoe kaarsen gieten”

Au bain-marie” word niet enkel gebruikt in de kaarsenmakerij maar ook zeer veel in de keuken. Bijvoorbeeld ook chocolatiers gebruiken dit dagdagelijks. Er is geen betere methode om chocolade te smelten dan dit eeuwenoude systeem

Veiligheid primeert ook bij kaarsen maken

Start veiligeheid bij kaarsen maken met Au Bain-MarieVoor we u definitief op gang brengen om de eerste kaars te maken ga ik u de eerste stappen van veiligheid bijbrengen. Hiermee bedoel ik niet dat het levensgevaarlijk is maar voor alles primeert veiligheid. Maak kaarsen steeds op een veilige manier. Hou kinderen weg bij het smelten en gieten !!

Hou steeds een vochtige handdoek bij de hand om eventueel ontbranden van paraffine onmiddelijk te kunnen doven. Paraffine smelten mag nooit boven een directe hittebron en daarom raden wij aan om een “au bain-marie” te gebruiken.

Mocht de paraffine toch ontbranden wat kan gebeuren op een direct vuur, dan kan je het dus blussen door een vochtige handdoek erover te plaatsen of met een schuimblusser. Paraffine en stearine kunnen ontbranden vanaf een temperatuur van 160°C.

Veiligheid is belangrijk bij kaarsen maken met deze electrische smeltpot met thermostaatEr bestaan in de handel speciale “au bain-marie” potten maar deze zijn redelijk duur in aankoop. Een mogelijkheid is om zoals in grootmoeders tijd een kleine pan in een groter met water gevulde pan te plaatsen. Vul de onderste pan voor 1/3 met water en plaats de was in de (bovenste) wassmelt pan of oude pan. Zorg er voor dat de bodem van de smeltpan niet in contact komt met de waterpan. Breng het water aan de kook.

Gebruik nooit een magnetron !

Tweede veiligheidsregel, laat de pannen nooit alleen. Let er op dat het water uit de onderste pan niet te veel indampt. Een goede manier om de verdamping tegen te gaan is eens het water op temperatuur, wat vloeibare was erop te gieten, dit zorgt voor een isolatielaag op het water. Vul indien nodig bij met water dat even in de waterkoker is gekookt zodat het water wel aan de kook blijft.

Gebruik nooit de magnetron om was te smelten, deze is compleet ongeschikt voor dit doeleinde. Vroegere klanten van onze webwinkel hebben dit geprobeerd om sneller te werken ondanks waarschuwingen met als gevolg brandwonden tot in de 3de graad. Gebruik indien mogelijk een speciale was thermometer of wat ook werkt een vlees temperatuurmeter

Er bestaan ook speciale wassmelters voor het smelten van paraffine maar dat is voor later. Voordeel van deze systemen is dat de temperatuur gecontroleerd is. Temperatuur van was is zeer belangrijk bij het maken van kaarsen.

Paraffine kan namelijk ontvlammen vanaf een temperatuur van 160° C. De eerste stappen bij het starten van deze hobby zijn net zo belangrijk als de eerste pasjes, lees stappen van een baby. Het is door vallen en opstaan dat je deze prachtige vrijetijds bezigheid stillaan onder de knie krijgt.