Kaarsen maken

Stearine

Stearine bestanddeel voor kaarsen

Stearine was tot vandaag het tweede bestanddeel om kaarsen te maken.
Het werd oorspronkelijk uitsluitend uit rundvet gemaakt maar vandaag is palmolie het meest gebruikt voor de productie.

In ruwe vorm wordt het gebruikt voor het maken van stearinekaarsen. Deze kaarsen branden langer dan kaarsen van enkel paraffine. Stearinekaarsen zijn steviger en hebben betere brandeigenschappen dan paraffinekaarsen. Enkel kaarsen van stearine maken kan dus ook maar deze creaties zijn niet zo mooi door het speciale gekristaliseerde effect.

Mede daarom voegt men in de meeste producties van kaarsen 10 % stearine toe aan de paraffine. Zuivere stearine kaarsen hebben wel het voordeel dat ze langer branden dan paraffine kaarsen. Een mooi voorbeeld hiervan kan je bekijken in een video in de zijbalk..

Palmstearine is de meer vaste vorm en wordt verkregen na kristalisatie van palmolie bij een gecontroleerde temperatuur. Het is dus een nevenproduct van palmoleïne. Het is altijd verhandeld met een korting op palmolie en palmolie, waardoor het een kosteneffectieve ingrediënt is en te gebruiken in verschillende toepassingen.

De fysieke kenmerken van palmstearine verschilt aanzienlijk van die van palmolie en is beschikbaar in een breder scala van smeltpunten en jodium waarden. Palmolie word dus niet enkel gebruikt voor het maken van kaarsen maar ook bijvoorbeeld in bakkerijen.

stearine was smelterOver palmolie word veel geschreven de laatste tijd, het zou niet zo gezond zijn als gedacht en dan voornamelijk in onze voeding. Palmolie speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Het zit in shampoo, tandpasta, lipstick en ook in frituurolie, chips, chocolade of uw ijsje.

Wij gebruiken ongelooflijk veel palmolie. Het zit in ongeveer de helft van de producten in de winkels. En zelfs in biodiesel. Maar vaak kost deze palmolie ons meer dan we denken.: ontbossing, het verdwijnen van soorten, inheemse volkeren die zich moeten verplaatsen, vervuiling, de klimaatverandering. Lees meer op de website van WWF