Kaarsen maken

Sojawas

Soja voor het maken van kaarsen

Soja is vandaag overal te vinden. Vooral in voedingsproducten is Soja ruimschoots beschikbaar. Voor het maken van kaarsen bestaat het nog maar enkele jaren. In 1992 heeft Michael Richard de Sojwas uitgevonden. Soja is een peulvrucht waaruit op een chemische manier de sojaolie word getrokken. Sojawas bevat hierdoor een klein deel waterstof dat uit aardgas getrokken word, hierdoor is het dus niet 100% natuurlijk meer na bewerking.

Paraffine, stearine en bijenwas zijn dus niet meer de belangrijkste grondstoffen voor het maken van kaarsen. Het voordeel van soja bij kaarsen is dat het nauwelijks roetvorming geeft. Bovendien is de soms onaangename geur van paraffine kaarsen afwezig. Dit is natuurlijk veel beter voor de luchtkwaliteit en het milieu.

Bovendien zou soja minder allergische reacties geven dan paraffine. Soja is net zoals paraffine of bijenwas een natuurlijk product. De verkoopprijs van soja ligt lager dan paraffine, mede doordat paraffine is gemaakt van petroleum en dus afhankelijk is van de olieprijzen.

Nog andere voordelen van soja is dat de brandduur bijna 50% meer is dan paraffine. Je hebt het misschien zelf ook al meegemaakt een druipende kaars, paraffine die je morst tijdens het gieten, met sojawas is dat probleem veel minder. Je kan zowel paraffine als sojwas verwijderen met water en zeep, maar bij soja gaat het veel makkelijker.

Soja was kaarsenIndien u geurkaarsen wil maken is sojawas zeker een aanrader. De grondstof is geschikt voor massagekaarsen en dus ook voor een geurkaars. Doordat soja een lager smeltpunt heeft dan paraffine, zal het parfum veel minder snel verdampen en zal rustig de geur afgeven. Een ander voordeel is dat sojawas na het gieten geen inval heeft. Bij paraffine moet je enkele malen bijvullen, bij soja hoeft dat dus niet.

De betere hobbywinkel of webshop heeft vandaag sojawas in zijn assortiment. Er is sojawas voor kaarsen, maar ook voor de gekende massagekaarsen. Let wel op welke soort sojawas je koopt, waarvoor moet het dienen. Is het voor potjes, voor kaarsen of massagekaarsen. Naargelang uw keuze is er een aangepaste versie van sojawas met telkens een ander smeltpunt.

SojaNatuurlijk heeft was van soja ook enkele nadelen. Ik heb gezegd dat sojwas minder roetvorming geeft. Dat klopt maar enkel als u in acht neemt dat sojawas een andere structuur heeft dan paraffine. Daarmee wil ik zeggen dat u een dikkere pit ( lont ) moet gebruiken dan bij paraffine. Zoals u reeds weet moet de pit aangepast worden aan de diameter van de kaars. Hou hier dus rekening mee.

Waar kan ik Sojawas of Sojakaarsen kopen ?

Sojawax is te koop in een hobbywinkel, via internet of bij een drogist. Hebt u een betrouwbare handelaar waar u soja kaarsen of sojawas koopt, laat het dan weten via het contactformulier. ik heb alvast voor u enkele winkels waar u deze producten kan kopen Gildewerk, Online Zeepwinkel, Soy-Wax.nl, Sojakaarsen.nl, Danielleduurzaam.nl, wellicht zijn er nog veel meer om hier te vermelden.