Kaarsen maken

Resten van kaarsen

Oude kaarsen recycleren

Iedereen heeft wel restjes van uitgebrande kaarsen. Al naargelang de kwaliteit van de kaars heb je weinig tot veel verbrande resten. Deze resten of overschotten van kaarsen kan je makkelijk recyclen en dus steeds terug hergebruiken. Het recupereren van gebruikte paraffine en stearine kaarsen is toch gebonden aan wat regels. Eerst om veiligheidsredenen meegeven dat je ook resten van kaarsen nooit in de magnetron mag smelten. Het smelten gebeurt ook best niet op een open vuur maar in “au bain-marie“. Dat wil zeggen een kleinere smeltpot met de resten van paraffine in een grotere met kokend water gevulde pot. Dit is nog steeds de veiligste manier.

Sorteer alle resten op kleur

Het eerste belangrijkste punt is het sorteren van de resten. Waarom is dit nodig ?
Kaarsen aangekocht in de winkel hetzij in een decoratiewinkel, een warenhuis of andere zijn steeds van een andere kwaliteit. Als tweede is kleuren scheiden veruit het belangrijkste wat moet gebeuren. Als men de kleuren niet sorteert dan krijgt je van die donker grauwe kleuren.

Eerder hebben we al gelezen dat donkere kleuren van resten minder goed branden dan de lichtere varianten. Alle beschikbare kleuren scheiden van elkaar is dus zeker aanbevolen. Maar niet alleen de kleurscheiding is belangrijk, resten kunnen ook sporen van parfum bevatten. Ook hier is het belangrijk dat je niet teveel aroma’s bij mekaar brengt. Dit kan een zeer onaangenaam geur bouquet bezorgen.

Alles van elkaar scheiden is helaas niet mogelijk. Stearine uit de paraffine verwijderen bijvoorbeeld is onmogelijk. Onze volgende stap is de gesorteerde kaars resten gaan zuiveren. Het zuiveren is aangeraden omdat vuil van bijvoorbeeld verbrande lont zich in de paraffine bevinden.

Dit is op zich niet zo erg maar het kan het branden van de kaars beinvloeden. Het zuiveren van de resten paraffine gebeurt met een zeef en een doekje. Steeds vermijden dat water zich vermengd met paraffine of stearine. Water kan het branden nadelig beinvloeden.

Klaar om de gerecycleerde paraffine te gieten voor een nieuw leven

Als alles gesorteerd is kunnen we stilaan onze nieuwe gerecycleerde kaars gaan gieten. Wat we nog nodig hebben is een gietmal en een aangepaste lont. De maat van lont die we gebruiken voor restkaarsen is niet dezelfde als deze van nieuwe ongebruikte paraffine.

Restkaarsen startkitResten van paraffine vragen ofwel een kleinere maar meestal een grotere maat naargelang de diameter van de gietvorm. Maar testen is ook hier de boodschap. In de veronderstelling dat u de gietmallen klaar heeft staan zijn we nu klaar voor het echte werk.

Verwarm de resten van 1 gesorteerde kleur in “au bain-marie” tot alles is gesmolten tot een temperatuur tussen 70° en 80° C. Plaats de zeef bovenop de gietvorm. Als de paraffine de gewenste temperatuur heeft bereikt giet deze dan voorzichtig in de zeef, net zolang tot de gietmal bijna gevuld is. Vergeet niet een beetje van de rand te blijven daar je later nog moet bijgieten.

Als de paraffine al een beetje is gestold kerf dan met een mes of een naald enkele lijnen in de paraffine zodat bij het bijvullen de paraffine zich kan hechten aan de binnenzijde. Herhaal dit punt tot de onderzijde van de kaars gelijk is en dus nauwelijks nog inzakt. Laat de kaars nu rustig volledig stollen. Ziezo uw eerste restkaars is klaar voor gebruik.

Theelichten recycleren

We hebben nu gezien hoe je normale kaarsen kan hersmelten en herbruiken. Wellicht brand je voor de gezelligheid maar ook voor een extra warmte dagelijks theelichten. Ook theelichten kan je gemakkelijk recycleren.

Resten van TheelichtenWat heb je nodig om oude theelichten te recycleren. Lege aluminium potjes van grote theelichten. Een knijptang en een manuele houtboor of ander scherp rond voorwerp. Oude resten van kaarsen liefst zonder parfum.

Laten we beginnen met de metalen pithouder uit het theelicht potje te verwijderen. De bedoeling is dat we deze bewaren tot we een voldoende hoeveelheid rest paraffine hebben om te hergebruiken. Het volgende stadium is de overgebleven paraffine verwijderen. Ook deze dien je droog te bewaren in een smeltpot of zak.

De kleine lege theelicht potjes mag je wegwerpen. Wij leveren deze in bij Ikea. Daar is een speciaal verzamelpunt voor oude theelichten. Je kan eventueel deze lege theelicht potjes houden om te hervullen, maar ik geef de voorkeur aan potjes van lege grote theelichten.

Theelicht---Pithouder-reinigenIn de veronderstelling dat u lege grote theelicht potjes hebt, gaan we nu denken aan de nodige pit of lont. Ik gebruik meestal voorgeparaffineerde pit. Deze zijn verkrijgbaar in de hobbywinkel. Je kan eventueel zelf lont paraffineren die je in voorraad hebt.

Dat doe je door deze in paraffine te dompelen. Voorgeparaffineerde lonten zijn verkrijgbaar in een lengte van 3 cm of 10 cm. Er bestaan ook lonten van 20 cm maar die vind je iets moeilijker in de handel. Ikzelf bestel deze bij een Pi Torras in Spanje. In het spaans is een pit “una mecha”. De lange pitten knip je vervolgens op een lengte van +/- 3 à 4 cm. Best even de diepte meten van je theelichthouder.

Uw volgende werk is de metalen pithouders reinigen. Ik gebruik hiervoor een knijptang en een manueel gereedschap om gaatjes te maken in hout. Span de pithouder tussen de knijptang ( zie afbeelding ) en maak met het gereedschap het gaatje iets groter en netjes. Verwijder ook zoveel mogelijk de restparaffine van de wiekhouder. Plaats nu een lontje in het gaatje en knijp voorzichtig aan de hals dicht om te pit te vergrendelen. Zo, deze is klaar voor gebruik, werk nu de andere pithouders af zoals de vorige.

In de veronderstelling dat u reeds genoeg rest paraffine hebt, kunnen we starten met het hergieten van de kaars. Wij smelten voor de veiligheid onze paraffine Au-Bain Marie op een electrisch kookvuur. Smelt de paraffine tot hij vloeibaar is. Je kan eventueel een parfum voor kaarsen of een etherische olie nu toevoegen zodat je een theelicht krijgt met een aangenaam aroma. Plaats nu je klaargemaakte pit of wiek in het midden van het aluminium theelichtpotje. Giet de gesmolten paraffine met een pollepel of sauslepel in de grote theelichthouder tot het potje ongeveer vol is. Werk zo alle andere gerecycleerde en gereinigde potjes af. Het kan zijn door inkrimping dat u nadien nog moet bijgieten.

Stel dat de gerecycleerde oude was of paraffine vuilresten bevat. Dan moet je deze reinigen alvorens je hem hergebruikt. U moet nu deze paraffine zuiveren door hem te zeven. Dit kan u terwijl je de paraffine giet in het theelicht potje. Neem een kleine zeef zoals bijvoorbeeld een theefilter, maar het kan ook met een dubbel stuk keukenpapier in een kleine keukenzeef.

Zo je zelfgemaakte en gerecycleerde theelichten zijn weer klaar voor gebruik. Deze kan je nadien weer terug hergebruiken, zolang je maar oude paraffine resten hebt. Het mag vanzelfsprekend ook nieuwe paraffine gemengd met stearine zijn wanneer je bijvoorbeeld een restvoorraad ergens hebt gekocht. Veel succes.

Wat doe je met niet recycleerbare paraffine ?

Het kan gebeuren dat je kaarsen niet kan recycleren. Dit kan zijn door een zeer slechte kwaliteit paraffine of stearine, parfum en geur grondstof die nog in de kaars aanwezig is. Geurkaarsen recycleren is bijna onmogelijk. De verschillende toegevoegde geurstof of parfum kan je sorteren. Je krijgt dan ook een mix van geuren en parfums die niet echt aangenaam ruiken.

Grondstof voor kaarsen die u niet recycleert, deze kan je als afval sorteren en naar het containerpark brengen. Op het containerpark is meestal een speciale container of vat om oude kaarsen in te leveren. Het kan ook zijn dat u het bij oude verven moet plaatsen. Informeer zeker bij de verantwoordelijke van het containerpark.

Veel succes ermee. In de betere hobbywinkel zijn ook complete startsets te verkrijgen waar alle benodigdheden direct aanwezig zijn. En vergeet niet ook hierna weer alle resten te bewaren zodat je steeds weer een nieuwe kaars kan maken.

Bezoek mijn andere website hier