Kaarsen maken

Pit voor kaarsen

Pit voor kaarsen, ook wiek of lont genoemd

Pit 3 x 14 voor kaarsen makenIs het nu een pit, een wiek of een lont ? Eén ding weet ik zeker, een kaars zonder pit brand niet. Het is niet de bedoeling om zomaar een stuk lont in de te gieten kaars te brengen. Nee, er zijn bij de keuze van een juiste lont verschillende aspecten. Een te kleine pit zorgt dat de kaars gaat verdrinken en vlug dooft, een te grote maat zorgt dat de kaars gaat druipen.

De juiste keuze van pit voor de kaars

Waar maak je nu de juiste keuze ? Door veel zeer veel testen. Een gouden regel is er niet. Om de juiste kaars te maken zou je moeten rekening houden met de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, hoe de lont is geweven, welke kwaliteit katoen, de diameter van de kaars, kleurstof, soort grondstof, enz …

Daarbij moet je ook rekening houden dat niet iedere kaars recht is. Er zijn tal van kaarsen met verschillende afmetingen. Denk maar bijvoorbeeld aan een bolkaars, een piramide. Dit zijn onregelmatige vormen.

Zoals eerder geschreven is de juiste pit zeer belangrijk. Voor het bepalen van de juiste pit gaan we ons hier beperken tot het maken van een alledaagse simpele kaars. Een wiek van katoen bijvoorbeeld bestaat in ronde en vlakke vorm. De vlakke lont gebruiken we voor alle kaarsen behalve kaarsen in potjes. Een vlakke lont word meestal aangegeven in maten als 3 x 5, 3 x 10, enz

Wat betekenen de pit afmetingen ?

Pit voor geparaffineerd voor kaars in potje, theelicht of glasEen pit met bijvoorbeeld 3 x 5 wil zeggen dat deze lont is geweven bestaande uit 3 draadjes.Elk van deze 3 draadjes bevat dan ook nog is 5 draadjes.Hoe groter het laatste getal, hoe dikker de lont. Hoe dikker de lont, hoe groter de diameter van uw kaars.Sommige fabrikanten gebruiken deze officiële maten niet maar enkel getallen die duiden op de grote van de kaars.

Wanneer gebruik je nu bijvoorbeeld een lont van 3 x 12 ?

In principe is deze lont geschikt voor een kaars van +/- 7 cm diameter. Maar zoals eerder geschreven is dit maar een richting en kan het zijn dat je groter of kleiner moet gaan naargelang de voorheen gegeven factoren. Dus dat betekent eerst testen, en nogmaals testen. Je hebt 1 voordeel je kan steeds hersmelten.

Welke pit in potjes als kaarsen ?

Hiervoor neem je best een ronde pit met een kleine diameter. Er bestaan ook voorgeparaffineerde lonten. Deze kan je ook gebruiken in potjes voor vloeikaarsen of gelkaarsen. Zelf theelichten maken is niet aan te raden wegens brandgevaar

Wat met een onregelmatige gietvorm ?

Een onregelmatige piramide gietvorm vraagt een andere pitBij een onregelmatige gietvorm neem je het gemiddelde van de diameter van de boven- en onderzijde. Bij een piramide neem je best iets meer naar boven afgerond. We gaan de pit nu aanbrengen in de gietvorm. De lont is reeds op maat gesneden. Neem nu de lange naald en breng de lont in de naald ( ongeveer 3 cm ).Trek de lont nu door de gietvorm. Ok, dit is gebeurt.

We gaan het smalle gaatje waar we de lont hebben ingestoken nu verzegelen met onze mastiek. Maak hiervan een bolletje en druk dit op het gaatje en laat ongeveer 2 à 3 cm lont uitsteken. De andere zijde van de lont gaan we nu vastmaken aan een andere naald of stokje. Dit gaat als volgt : Span de lont lichtjes aan en maak met een knoopje vast aan het stokje of naald. Leg het stokje op de gietvorm en blijf zorgen dat de lont lichtjes is aangespannen, ook niet te strak maar ook niet dat ze doorbuigt.

Kan je een pit voor een kaars zelf maken ?

Hoe je een pit zelf kan maken, deze vraag van enthousiaste hobby kaarsenmakers heb ik al enkele malen zien terugkomen. In principe zou het kunnen, als je de nodige tijd en geduld kan opbrengen om alle draadjes netjes te weven. Met één draadje ga je niet veel succes hebben. Zoals u eerder hebt kunnen lezen is een pit samengsteld uit verschillende draadjes. Het zou misschien kunnen indien je zelf een weefgetouw hebt, maar dan nog zal het zeer fijn moeten gebeuren.

Mensen zijn spitsvondig op alle gebied. Kan je bijvoorbeeld een schoenveter als pit gebruiken ? Misschien wel, maar ik zou het alleen al voor de veiligheid ten zeerste afraden. Wil je het toch testen, doe het dan buiten met een tuinkaars bijvoorbeeld. Heb jij nog enig ander idee, laat het me gerust weten.

Als conclusie durf ik toch stellen dat zelf een pit maken voor een kaars quasi onmogelijk is. Lukt het toch dan zal je nooit hetzelfde resultaat krijgen dan met een industrieel geweven pit of lont. Denk ook aan je veiligheid.

Heb je zelf mooie video demonstraties van het kaarsen maken, laat het me weten en wie weet komt jouw video op deze website.

Volg ons ook via Facebook en Twitter. Hoe meer deze website of pagina gedeeld word hoe meer je in contact komt met andere kaarsen liefhebbers.

Bezoek mijn andere website hier