Kaarsen maken

Paraffine

Paraffine belangrijke grondstof voor kaarsen

Je bent op zoek naar informatie over paraffine. Ik hoop dat je hier vind wat je zocht. Paraffine is één van de belangrijkste grondstoffen voor het kaarsen maken. Lees de pagina helemaal zo kom je meer te weten over paraffine. Laat alvast je reactie horen via de poll, het neemt slechts enkele seconden van uw tijd. Bedankt

Paraffine kan je kopen in blokken, poeder of in korrels. Blokken paraffine moet je eerst in stukken snijden of breken, dit is niet altijd eenvoudig. Je moet al beschikken over een goed mes of een beitel en hamer. Handiger is paraffine korrel. Deze is duurder dan de blokken. Paraffine
is verkrijgbaar in diverse smeltpunten. Paraffine smelt tussen de 50° en 65°.

52°: deze paraffine is uitermate geschikt om in vaste vormen te gieten. Hij smelt tamelijk snel. Hierdoor zal de gesmolten was tot aan de rand van de vorm komen. Bij het verder opbranden van de kaars blijven er geen wasresten achter aan de rand van de vorm. Paraffine of was heeft een hoog oliegehalte, waardoor hij langer blijft branden maar moeilijker uit de vorm te nemen is.

Als je deze was gebruikt om gewone kaarsen te maken, zal je in sommige gevallen meer dan 10% stearine moeten toevoegen.

58°: De meest gebruikte paraffine bij het maken van kaarsen. Je kan er alle kaarsen mee maken. Het oliegehalte is lager dan bij 52° paraffine. De kaars komt makkelijker los van de vorm.

64°: Niet direct geschikt voor het maken van kaarsen. Hier zit nog minder olie in. Hij kan gebruikt worden om een kaars een laatste dompelbad te geven. De kaars zal dan minder snel gaan druipen. Als je bloemen of andere voorwerpen in een kaars wil plaatsen dan wordt de buitenste laag in de paraffine gegoten.

Paraffine smelten au bain-marie voor de veiligheidParaffine of het nu korrels, poeder of in blokvorm is kan je door verhitting in alle gietvormen gebruiken. Bovendien kan je paraffine kleuren en bewerken met een parfum. Kleur- en geurstof voor kaarsen is gemakkelijk te verwerken. Kleurstof is verkrijgbaar in vloeibare, korrels of poeder. De vloeibare is enkel geschikt voor het gieten van gelkaarsen.

Parfums voor geurkaarsen zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm. Dit kan je toevoegen naar eigen keuze. Is het einde van paraffine voor kaarsen nabij ? In deze tijd van onderzoeken naar nieuwe methoden is natuurlijk alles mogelijk.

Paraffine met kleurenEen éénmansbedrijf uit Heffen (B) zet de kaarsenwereld op zijn kop. Voortaan kunnen kaarsen gemaakt worden met één hoofdingrediënt minder en dat is inderdaad de paraffine. Op vraag van fabrikanten heeft N-Chemie een additief ontwikkeld waarmee je enkel met stearine kaarsen kan maken, dat was toch gisteren niet of nauwelijks mogelijk: Kaarsen worden typisch vervaardigd uit een mengeling van stearine en paraffine.

Paraffine wordt gemaakt van aardolie en deze is dus sterk prijs afhankelijk van de olieprijzen op de markt. Paraffine is dus duurder dan stearine en heeft dus zijn prijs. Zeker de laatste jaren is de prijs van paraffine de hoogte in geschoten. Doordat stearine gemaakt word van palmolie is het een produkt dat veel goedkoper is maar helaas niet geschikt om zichzelf om kaarsen te maken.

Veiligheid bij paraffine

In principe is paraffine niet echt gevaarlijk om mee te werken. Het kan wel ontvlammen vanaf een temperatuur van 200°C. Moest het toch gebeuren dat de paraffine ontvlamt lees dan aandachtig de veiligheidsfiche hoe paraffine blussen. Bij sommige gebruikers kan het in een afgesloten ruimte problemen geven met de ademhaling. Altijd goed verluchten is aanbevolen. Paraffine blussen, hoe ?
Heb je toch een probleem, raadpleeg dan deze veiligheidsfiche

Wist u dat kaarsen ook gebruikt worden bij massages ? Deze massages gebeuren meestal in een massagesalon. Een ontspanningsmassage met Massagekaarsen geeft een heerlijk gevoel mede door de aroma’s zoals sinaasappel, lavendel, en nog vele anderen. massagekaarsen-cobeco.nlBij een Thaise massage word ook gebruik gemaakt van Massagekaarsen. Deze bestaan meestal uit sojawas, shea butter en etherische oliën. Een massagekaars kan je eventueel zelf maken. Meer info …

Waar koop je grondstoffen voor kaarsen,vind het hier

Bezoek mijn andere website hier