Kaarsen maken

Kleuren van kaarsen

Kleur brengen in een kaars

Je bent nu al zover gevorderd dat het maken van een kaars geen geheimen meer heeft voor u. Het is dan ook de hoogste tijd om onze kaars meer kleur te geven. Geloof me, met kleuren kan je ongelooflijk prachtige creaties maken. Een kleur van een kaars kan je aan uw interieur aanpassen met trendkleuren.

Kleurstof voor paraffine en gelkaarsen

Voor het inkleuren of dompelen van kaarsen hebben we een grondstof nodig. Dat noemen we in de wereld van de kaarsen, een kaarsen kleurstof. Je hebt basiskleuren en seizoenskleuren. Ook hier kan je niet voorbij de modekleuren net als bij kleding. Kijk maar in de winkelrekken bij u in de buurt.

Ieder seizoen zijn de kleuren van de kaarsen aangepast. In de zomer lichte kleuren zoals geel en groen, in de herfst en de winter zijn het dan weer sfeervolle kleuren zoals bordeaux en donkergroen. De eindejaarsperiode is traditioneel gekenmerkt door diverse rode kleuren. Vooral kaarsen voor kerstmis vertonen al eeuwen lang de rode kleur. Vooral met kerst zijn dinerkaarsen in rode kleur voor een kandelaar zeer in trek.

Kleurstof kaarsenKleurstof is vandaag te koop in allerlei soorten zoals poeder, tabletten, schilfers, pastilles en vloeibaar. De vloeibare kleurstof kan enkel gebruikt worden voor het kleuren van gelwas. Sommige fabrikanten geven aan dat deze vloeibare kleuren ook kunnen bij paraffine of stearine. Ik heb het al getest, en het resultaat was niet wat ik hoopte. Een andere test die ik al heb uitgevoerd is het kleuren van gelwas met kleurstof voor cement. Het is niet optimaal maar het werkt en geeft een speciaal effect.

In het begin ga je experimenteren met waskrijtjes, maar dit is niet professioneel. Het geeft niet het gewenste resultaat, mede omdat deze waskrijtjes eigenlijk ook pigmentkleuren zijn. Kleur tabletten daarentegen zijn gemakkelijk in gebruik. Deze tabletten wegen 2 gr of 5 gr, hierdoor kan je steeds dezelfde kleur maken in dezelfde hoeveelheid paraffine en stearine. Hetzelfde voor poeder kleuren. Met een juiste weegschaal kan je perfect werken.

kleur in een kaarsMet kleurstof moet je wel niet overdrijven. Je wil misschien wel hevige kleuren in je kaars, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit. De pit van katoen is zeer gevoelig voor teveel kleurstof. Zeker als de kaars doorgekleurd is. De kaars gaat dan minder goed branden. Als u de kaars gedompeld hebt is het probleem van minder goed branden minimaal.

Gebruik ook zo weinig mogelijk donkere kleuren. Een donkere kleur brand niet goed. Wenst u bijvoorbeeld een zwarte kaars te gieten, dan kan je deze beter dompelen met een pigment. Ik kan u ook aanbeven als u toch een kaars met een donkere kleur wil gieten om de pit of lont dan iets dikker te nemen.

Pigment- en Basiskleurstof

Kleurstof voor kaarsen is ingedeeld in 2 delen. Je hebt de normale basis kleurstof en de pigmentkleuren. Ook hier staat de vooruitgang niet stil. Vandaag kan je op de markt Bio en Eco kleurstoffen vinden. Wat het kleurenpalet betreft is er bij alle kleurstoffen een waaier aan kleuren te verkrijgen.

Kleurstof kaarsen Candle CocoonKleurstof voor kaarsen kan je ook mengen om zelf een andere kleur te verkrijgen. Een kleurenpalet bestaat uit Ral-kleuren. Deze ral-kleuren kan u vinden op internet en in je pc of laptop. Iedere kleur heeft een nummer, dat zijn de ral-kleuren. De juiste kleur verkrijgen is veel testen, maak dan ook regelmatig een kleuranalyse en raadpleeg een kleurenwaaier die je eventueel via internet kan downloaden.

Kleurenwaaier Kleurstof KaarsenDit kan door tijdens het smelten van de paraffine steeds een beetje gesmolten en gekleurde paraffine in een plastic schaaltje te gieten. Laat dit stollen, zo zie je de juiste kleur. Doe dit steeds per kg. Voorzie u ook van een degelijke weegschaal die tot op de gram juist kan wegen. Belangrijk is dat je elke toevoeging van kleurstof noteert in een boekje. Zo kan je later perfect dezelfde kleur produceren.

Pigment kleurstof

Pigment kleurstof is meer kleurvast dan de gewone kleurstof. Pigment word zowel gemaakt op natuurlijke basis als kunstmatig. Een pigmentkleur is heviger van kleur en dus ook mooier. Pigmenten reflecteren het licht uit de omgeving. Hierdoor ontstaan er soms unieke kleuren op de kaars. Je kan er kaarsen volledig mee kleuren maar het meest aanbevolen is de kaarsen te dompelen.

kleur in een kaarsDe reden dat je met pigment kleur de kaars moet dompelen is omdat pigmenten zich niet zo goed laten smelten. Gewone kleurstof voor kaarsen vermengd zich met de paraffine, pigment niet. Pigmenten zijn ook te vinden in verf, make-up, kunststof en nog veel andere producten. De hoeveelheid pigment kleurstof die je moet gebruiken om een kaars te dompelen is meestal 1 gram per kilogram paraffine. Pigment kleurstof voor kaarsen is ook geschikt voor het kleuren van zeep. Meer over Pigmenten

Pigment kleurstof kan je kopen of bestellen in de winkel of een webshop. Exagon, De Banier, Gildewerk en nog veel anderen.

Acrylverf voor Kaarsen

In de betere hobbywinkel heb je zeker al de potjes Acrylverf opgemerkt. Deze Acrylverf is ook geschikt om een kaars een mooie kleur te geven. Wees wel voorzichtig, deze kleurverf is niet geschikt om te mengen en te smelten in de paraffine. Acrylverf mag enkel gebruikt worden om te schilderen. U dient dus de verf met een zachte borstel op de kaars aan te brengen. Dit is wel een leuke bezigheid voor kinderen.

Soya wax kaarsen

Soyawas word vandaag meer en meer gebruikt voor het maken van kaarsen. Het inkleuren van Soya wax kaarsen kan je best met pigment kleurstof doen. Om de pigment kleurstof goed te mengen met de Soya moet je deze zeker verwarmen tot een 85 graden. Zeer goed roeren is de boodschap. Best is om de kleurstof in een kleine hoeveelhied gesmolten sojawas te mengen door goed te roeren. Daarna deze klaargemaakte kleurstof mengen met de andere sojawas die reeds gesmolten was rond de 45 graden, het smeltpunt van sojawax.

Een bijenwas kaars kleuren

Bijenwas laat zich niet zo makkelijk kleuren. Zeker de geelachtige zuivere bijenwas. Gelukkig is er Witte Bijenwas te koop in de hobbywinkel. Wens je zuivere bijenwas te kleuren voeg dan een beetje terpentijn toe, ongeveer 20%. De gebleekte bijenwas laat zich beter kleuren zoals paraffine.

Waar koop ik kleurstof voor kaarsen ?

Het is niet altijd gemakkelijk om goede kleurstof te vinden. De betere hobbywinkel of via een webshop zijn mogelijkheden om kleurstof voor kaarsen te kopen. Hebt u zelf goede referenties waar u kleurstof besteld of aankoopt dan mag u dat via het contactformulier vermelden. Ik geef u alvast om te starten enkele locaties Exagon, Candle Cocoon, Soy Wax.nl, De Banier, Gildewerk, Rienda.nl