Kaarsen maken

Kaarsen maken hoe het begon

Kaarsen maken als hobby en vrije tijd

Een simpele hobbydoos …

Kaarsen maken, een beetje geschiedenis hoe het begon. Plots dwaal ik rond in hobby en speelgoedwinkels in Mechelen. Aangezien mijn vrouw graag iets extra’s had aan activiteiten als hobby en vrije tijd, heb ik mij toegelegd op het zoeken van een gepast geschenk voor haar. Zo viel mijn oog op een bouwdoos om zelf kaarsen te maken.

Kaarsen maken met deze complete StarterssetKnutselen was al een hobby, kaarsen een must voor de gezelligheid. Leuk om te starten dus, en volgens de teksten op de verpakking nog niet ééns zo moeilijk daar het ook geschikt was voor kinderen vanaf 6 jaar ( weliswaar onder toezicht van een ouder )

De hobbydoos als start was dus een succes. Na enige keren was ze volledig in de ban van het kaarsen maken. Maar als snel was er een probleem. Wat doe je nu met al die zelfgemaakte kaarsen ? Dan maar even onze oren te luisteren leggen bij de familie. En ja deze toonden wel interesse voor haar kaarsen.

Kaarsen worden snel populair

Al snel was de voorraad erdoor en het volgende weekend alweer kaarsen produceren, want nu werd het eigenlijk al een kleine productie. Zo nu en dan komt er een buur op bezoek voor een tasje koffie, en je raad het al …

Dan steek je automatisch een kaarsje aan voor de gezelligheid. ” wat heb jij leuke kaarsen” dat is de start van het verhaal om verder te gaan met deze hobby activiteit. Kaarsen maken is niet enkel knutselen voor volwassenen, kinderen bijvoorbeeld knutselen zeer graag. Vanaf een bepaalde leeftijd vinden ze het keitof wanneer ze zien dat een lont onderdompelen in was die steeds dikker word, later een brandende kaars word.

Het is niet noodzakelijk dat je van bij de start een kant en klare set aankoopt om met je hobby te beginnen. Kijk maar in de scholen daar maakt men gebruik van alle materialen zoals wc rolletjes, lege verpakkingen allerhande die tegen warmte kunnen.

Het zijn weliswaar gietvormen die slechts 1 maal kunnen gebruikt worden maar toch voldoening geven. Wanneer je werkt met kinderen dan moet dit natuurlijk steeds onder toezicht van een volwassene. Een ongeluk is gauw gebeurt en voorzichtigheid is dus de boodschap.

Volwassenen kunnen creatieve workshops volgen. Een workshop word dikwijls georganiseerd door de betere hobbywinkel bij u in de buurt. Deze workshops heeft het voordeel dat je niet thuis maar in een lokaal van de winkel kan werken. Over het algemeen nemen hier een tiental personen aan deel. Het is meestal een gezellig samenzijn met mensen met dezelfde interesse, hier dus kaarsen maken.

Bovendien hoef je ook niet direct een investering van kaarsen materiaal te doen. Voor een redelijk bedrag krijg je materiaal als paraffine, stearine en gietvormen ter beschikking. Na afloop mag je dan de gemaakte kaarsen mee naar huis nemen.