Kaarsen gieten !
Samen starten we nu alle voorbereidingen
We gaan eerst de paraffine afwegen. Het makkelijkst is om te werken met paraffine in korrelvorm ook wel is parels genoemd. Deze zijn makkelijker af te wegen dan paraffine platen. Daar moet je stukken afhakken of snijden. Hoeveel er juist in jouw gietvorm aan parrafine gaat weet ik uiteraard niet. Ik ga ervan uit dat we een gietmal hebben van 600 gram paraffine en 60 gram stearine. Zoals reeds vermeld moet je steeds 10 % stearine gebruiken van de hoeveelheid paraffine.
We gaan de paraffine smelten “Au-Bain Marie“. Dat is de veiligste methode, veiliger dan rechtstreeks op een gasvuur. U moet weten dat paraffine kan ontbranden bij een temperatuur vanaf 100°C, opletten dus. We smelten paraffine op een temperatuur van 80°C. Voeg direct de stearine toe en blijf roeren met bijvoorbeeld een metalen lange naald.Als de paraffine is gesmolten wat we controleren met een thermometer, dan gieten we deze rustig in de gietvorm. Hou nog een beetje paraffine over om later bij te vullen.Tik nu lichtjes tegen de gietvorm om overtollige lucht weg te voeren.
Laat de grondstof een tijd stollen. Je merkt dat de kleur witter word. Als de paraffine min of meer is gestold is het moment om deze in te kerven met een naald of een mesje. Maak enkel diepe sneden zodat je later nog kan bijvullen.
Kaarsen met mode kleuren
Witte kaarsen zijn mooi maar ik vermoed dat je toch graag wat kleur brengt in je creaties. Kleurstoffen voor kaarsen zijn er in korrelvorm, poeder, schilfers, vloeibaar, …Er zijn de gewone kleurstoffen maar ook de feller kleurende pigmenten. Kleurstoffen voor kaarsen zijn verkrijgbaar in basis kleuren maar ook trendkleuren die per seizoen worden aangepast. Kaarsen kleuren kan je vol gekleurd of gedompeld.
Vol gekleurde kaarsen betekent dat de kleurstof reeds bij het smelten door de paraffine is gemengd. Gedompelde kaarsen zijn witte kaarsen die nadien door een kleurstofbad zijn gedompeld of getrokken. Hoe we kaarsen gaan kleuren dat zien we later.
Vul na een korte periode de gietvorm bij met paraffine, dit kan soms 2 à 3 maal moeten gebeuren. Bijvullen van de gietvorm moet je doen omdat anders de kaars kan inzakken. Als de paraffine genoeg hard is, dat duurt wel enkele uren dan is het tijd om de kaars uit de vorm te verwijderen.
Verwijder eerst de mastiek zodat de lont onderaan loskomt, draai de gietvorm en laat de kaars uit de gietvorm glijden. Indien dit niet zo goed lukt, plaats de gietvorm dan 30 minuten in de ijskast zodat de parrafine iets krimpt. Reinig de gietvorm indien u deze niet direct terug gaat gebruiken. Reinig de gietvorm met heet water en desnoods een beetje afwasmiddel. Knip de lont op een lengte van +/- 1.5 cm. Verwijder de lont onderaan met een mesje. Onze kaars is nu klaar voor gebruik.
Wie wil er nu niet een lekker geurtje ?
Ook dat is mogelijk met kaarsen, dat noemen we dan geurkaarsen. Ook hier zijn tal van mogelijkheden. Er zijn de etherische oliën, geurolie, vaste geurstof, enz … Parfum toevoegen kan met 2% tot 10% meer echt niet want dan kan het een beetje teveel worden. Om geurkaarsen te maken daar zal ik binnenkort een extra pagina over schrijven.
Bezoek mijn andere website hier