Kaarsen maken

Grondstoffen voor kaarsen

Grondstoffen als belangrijkste onderdeel

Je mag een lont hebben, kleurstof en parfum, hiermee kan je geen kaars maken. De meest essentiële grondstoffen voor het gieten van kaarsen zijn paraffine, stearine of bijenwas. Paraffine heb je in diverse soorten en kwaliteiten. Paraffine is gemaakt van aardolie en dus ook afhankelijk van de olieprijzen op de markt.

Paraffine voor kaarsen

Grondstoffen als paraffine noodzakelijk voor kaarsen makenDe meest gebruikte paraffine voor kaarsen is 56/58. Dit dubbel getal is het smeltpunt of stolpunt van de paraffine. Dat betekent dat deze gaat smelten of stollen vanaf deze temperatuur. Let op de kwaliteit bij het aankopen van paraffine. Voelt deze te vet aan dan zullen de kaarsen kwalitatief minder zijn.

Paraffine kan je best verwarmen tot 80°C voor gladde kaarsen. Vanaf 60°C kan ook, dan verkrijg je een ander effect, probeer maar ééns uit. Het is wel nadeliger voor je gietvorm daar de paraffine dan meer blijft plakken aan de randen en de kaars soms iets moeilijker uit de gietmal te verwijderen is.

Stearine voor kaarsen

Stearine is het tweede belangrijkste bestanddeel of grondstof om goede kaarsen te maken. Stearine word gemaakt van koevet maar vandaag ook op plantenbasis.

Stearine kan je best 10 % toevoegen van het gewicht paraffine. per 1 kg paraffine dus 100 gram stearine. Met stearine zijn de kaarsen iets harder en geven een langere brandduur. Meer lezen …

Bijenwas kaarsen op natuurlijke wijze

Bijenwas is ook geschikt voor het maken van kaarsen. De meest voorkomende bijenwas is geel van kleur. Deze is goed van kwaliteit en geeft een aangename geur. Enige nadeel is dat deze niet kan ingekleurd worden. Er is tegenwoordig ook witte bijenwas verkrijgbaar die wel kan gekleurd worden. Bijenwas smelt tussen 62° en 65°C ( smeltpunt ). deze was kan je best gebruiken in rubber- of siliconen gietmallen.

Sojawas voor kaarsen en Massage

Massage kaars met aromatherapieSojawas is een natuurproduct net zoals Paraffine, maar sojawas is natuurvriendelijker. Het smeltpunt van sojawas is ongeveer 80°C. Sojakaarsen maken is even leuk en het geeft een lekker geurtje samen met aromatherapie. Je kan Soja dus gebruiken als massagekaars. Deze grondstof geeft minder roetvorming in de huiskamer dan paraffine. Minpuntje is wel dat sojawas duurder is dan paraffine. Meer info over Sojakaarsen vind je op deze website

Vybar als verbeteraar

Grondstoffen is ook paraffine in poeder voor kaarsenVybar is een product dat soms ook word gebruikt om kaarsen zeer hard te maken en dus een zeer lange brandduur te verwezenlijken en behoort dus ook tot één van de belangrijke grondstoffen.

Tevens aanbevolen om bijvoorbeeld te gebruiken bij het maken van kaarsen in rubber- of siliconen mallen. deze kan je dan beter verwijderen uit de gietvorm en details zullen ook minder snel afbreken. Enkele grammen toevoegen per kg is al voldoende. Aangeraden is eerst de vybar te smelten en daarna de paraffine en stearine.

 Grondstoffen voor kaarsen kan je kopen in de betere hobbywinkels De Banier, De Gouden Pluim. Indien je beschikt over een ondernemingsnummer dan kan je terecht althans voor België bij La Fourmi, Gildewerk ( online ), Prayon of Exagon ( online ) en Het Nieuwe Licht

Je dient wel rekening te houden voor aankopen als handelaar dat er een minimum jaarlijks aankoopbedrag word gevraagd. Indien er nog andere leveranciers zijn dan hou ik u zo snel mogelijk op de hoogte. Meer uitgebreide info over alle grondstoffen vind je in de aparte pagina’s.

Bezoek mijn andere website hier