Gietmallen om kaarsen te gieten
Gietmallen om kaarsen te maken bestaan in verschillende modellen, van eenvoudig tot ingewikkeld. Laten we eerst aandacht schenken aan deze die je in de reguliere hobbywinkel of via een webshop kan aankopen. Je kan zoals eerder geschreven ook zelf gietmallen maken van bijvoorbeeld siliconen maar ook karton, blik en andere materialen die tijdelijk hittebestendig zijn.
De soorten gietmallen, rubber, siliconen, plastiek, metaal en polycarbonaat
Rubber of Latex gietmal :
Zoals eerder vermeld kan je ook zeer gemakkelijk zelf een rubber of latex gietmal produceren. Deze gietmallen zijn een 10 tal keer te gebruiken en dus niet zo sterk als de siliconen mallen.
Toch kan je een aardige reproductie van iets maken en is het goedkoper dan siliconen. De meeste rubber of latex mallen moet je eerst door middel van een hete metalen naald een klein gaatje prikken bovenaan. Zo kan je de lont of pit er later doorsteken. Maak het lont gaatje zeker niet te groot, zoniet kan de paraffine gaan lekken.
Misschien een tip, wanneer je later een kaars uit een latex gietmal wil verwijderen kan je de gietmal langs de buitenzijde eerst inwrijven met een simpel vloeibaar afwasproduct. Vreemd genoeg komt de kaars dan veel makkelijker uit de latex mal.



Voor het maken van een latex gietmal heb je enkel nodig een rubber of latex product en borstel. Het te kopiëren stuk best vastmaken op een plankje of ander voorwerp met een kleefstof. Dan gewoon met een borstel of kwast het voorwerp inwrijven. Best enkele lagen na mekaar. Steeds eerst een laag laten drogen alvorens de andere er overheen te smeren. Uit ondervinding weet ik dat minimum 10 lagen of meer nodig zijn voor een sterke gietmal.
Ook een latex gietmal moet gereinigd worden om onzuiverheden te vermijden. Indien mogelijk plooit u de gietmal van binnen naar buiten. Verwijder alle achterblijvende paraffine en reinig met een zeep sopje. Laat nadien de mal goed drogen.
Latex of rubber is te koop in de betere hobbywinkel bij u in de buurt of je kan online bestellen via een webshop. Enkele voorbeelden Exagon, Vosschemie en Gildewerk en Het Nieuwe Licht
Polycarbonaat gietmal :
Polycarbonaat is sterk en gemakkelijk in gebruik. De meeste polycarbonaat gietmallen bestaan uit 2 delen die je samenbrengt en afsluit met een dichtingsrubber. Toch zijn er ook polycarbonaat gietmallen bestaande uit één geheel. Dit zijn meestal piramide kaarsen, stompkaarsen of een vierkante kaars.
Ze hebben een zeer lange levensduur en zijn makkelijk te reinigen. Het voordeel is ook dat ze transparant zijn waardoor je een goed zicht hebt op wat je doet. Bijvoorbeeld een kaars met verschillende kleuren maken is zeer eenvoudig omdat je de kleur scheidingen beter merkt.
Een polycarbonaat gietvorm laat zich makkelijk reinigen. Dit moet je wel regelmatig doen, anders ga je dit later merken in de kaarsen. Er ontstaan dan kleine puntjes en gaatjes in de kaars. Schoonmaken kan met kokend water en een afwasmiddel. God droogmaken nadien, want paraffine en water gaan niet samen.
Plastiek gietvorm :
De mallen zijn meestal niet transparant maar van een witte kleur. De meest geproduceerde mallen in plastiek zijn bolkaarsen, piramide mallen en vierkant mal.
Siliconen mallen zelf maken
Het is mogelijk om van een bepaald voorwerp een replica te maken als kaars. Het enige wat je hiervoor moet doen is zelf een gietvorm aanmaken. Dat kan zoals eerder vermeld met latex of rubber, maar ook met een 2 componenten siliconen speciaal voor het kopiëren van een voorwerp.
Hiermee kan je bijna alles kopiëren en dus een kaars van maken, maar bijvoorbeeld ook een chocolade mal. Het nieuwste snufje in deze technologische tijd is het 3D printen. Via een 3D print kan je bijvoorbeeld een borstbeeld van een persoon in 3D laten printen en dan in een siliconenmal gieten. Zo krijg je een extra mogelijkheid om mooie kaarsen te maken.
3D printen is particulier nog wel een dure aangelegenheid, maar u kan dat ook uitbesteden aan firma’s die dit voor u doen zoals 3DHubs
Siliconen gietvormen zijn zeer lang te gebruiken en bij juist gebruik kan je hier onnoemelijk veel kaarsen mee gieten.
Benodigdheden zijn 2 componenten siliconen, een mengkom, een rondom gesloten voorwerp waarin het te kopiëren voorwerp past. Het te kopiëren voorwerp moet goed vast staan zodat het niet kan verschuiven tijdens het gieten van het siliconen product. Het voorwerp moet volledig bedekt zijn met de siliconen. Ook rekening houden met een randdikte van 2 cm rondom het voorwerp.
Metalen gietvorm :
Metalen gietmallen voor kaarsen worden minder gebruikt maar zijn soms toch wel het gebruiken waard. Ze zijn tevens slijtvast. Het enige nadeel is dat er niet veel vormen beschikbaar zijn.
Gietvormen voor kaarsen kan je aankopen in de beste knutselwinkel en online hobbywinkel of webshop. Er is een groot aanbod aan online hobbywinkels. Prijzen vergelijken is wel de boodschap. Enkele winkels met een uitgebreid assortiment zijn bijvoorbeeld De Banier, Gildewerk, Exagon. Imkershop.nl
Indien er nog andere zijn die uw voorkeur genieten dan wil ik deze graag hier vermelden.
Wanneer u voor de eerste keer de stap neemt om zelf kaarsen te maken dan kan u eventueel zelf een éénmalige gietvorm maken. Dit kan met lege wc rolletjes, een pringles verpakking, een pvc buis enz … Hebt u nog andere ideeën laat het gerust weten. Workshops zijn ook een goede omgeving om samen met andere hobbyisten in een gezellige sfeer, de verschillende soorten gietmallen te ontdekken en gebruiken.
Bezoek mijn andere website hier
D