Kaarsen maken

Foto en tekst op een kaars

Een kaars bedrukken met foto en tekst

Ook u heeft het vast al gezien, een kaars met een foto en aangepaste tekst. Denk maar aan een huwelijkskaars, een doopsel of communie. Met valentijn een foto met een liefdevolle tekst. Hoe maak je nu zo een gepersonaliseerde kaars ?

Een foto printen op een kaars

printer voor kaarsenEen foto drukken of printen op een kaars, vandaag kan het echt. Op de markt zijn speciaal ontworpen printers voor kaarsen te koop. De meeste van deze printers werken met de normaal in de handel verkrijgbare inktpatronen voor inkjetprinter. Het toestel word aangesloten aan een pc of laptop. De bijgeleverde software door de printer fabrikant zorgt ervoor dat alles goed verloopt.

De meeste van deze printers kunnen een cilinderkaars met een maximum diameter van 85 mm en een hoogte van 220 mm printen. De afbeeldingen en tekst kunnen in alle mogelijke kleuren worden geprint. Nadeel is wel dat deze kaarsen printers nog redelijk duur zijn in aankoop. Vooralsnog zijn deze printers enkel verkrijgbaar via internet.

Foto op kaars

Ik ben ervan overtuigd dat ook u graag een foto op een kaars wil aanbrengen. ik ga met u de verschillende mogelijkheden bekijken.

Een echte foto plakken op een kaars

Het word niet zoveel toegepast maar het is een mogelijkheid. U neemt een gewone foto die je hebt laten afdrukken via internet of in een winkel. Een alternatief is zelf een digitale foto afprinten op gewoon printpapier of foto papier. Deze foto snij je vervolgens op de afmeting die nodig is voor de kaars.

Nu is het zeer simpel. U kleeft de foto met een lijm, bijvoorbeeld een servettenlijm op het gladde oppervlak van de kaars. Goed aandrukken, eventueel met enkele rubber elastieken aanspannen. Meer is het niet, en erg simpel. Nadeel van deze methode is dat na enige tijd de foto kan loskomen.

Een foto printen op Water Transfert papier voor inkjet printers

We gebruiken nu speciaal transfer papier voor kaarsen. het voordeel van dit papier is dat u met software als een publisher programma of foto editor zoals photoshop de foto kan bewerken en van tekst voorzien. Nadeel van dit papier is dat het niet echt transparant is zoals het wel word aangeprezen. Het papier is verkrijgbaar in A4 formaat. Nu gaan we ervan uit dat u niet het volledige blad nodig hebt. Verdeel het blad in 4 gelijke delen.

Transfert foto papier kaarsenAls u over een foto printer beschikt, dan kan u de papierlade aanpassen aan de grote van het gesneden papier. De andere overblijvende delen kan u later gebruiken. Kan je de papierlade niet aanpassen dan moet u natuurlijk het volledige blad papier gebruiken.

Ben je klaar met het bewerken van de foto en tekst dan kan je starten met printen. Let bij het printen op dat u de foto aan de juiste zijde print. Dat is belangrijk want de zijde die op de kaars moet komen word later verwijderd van de grondlaag. De foto is nu geprint. Laat deze een tijd drogen. Knip de foto mooi uit zodat u later geen witte randen merkt.

Laat het papier nu enkele minuten weken in helder water. Verwijder het papier en schuif de geprinte zijde voorzichtig op de kaars. Wrijf rustig over de foto om luchtbellen te verwijderen. Verschuiven kan nog indien nodig. Indien gewenst kan u nog een vernislaag aanbrengen of dompelen in speciale paraffine.
Te verkrijgen bij : Exagon.ch

Foto printen op Transparant Water Transfert Papier

Een andere mogelijkheid en naar mijn mening de beste oplossing is een foto printen op transparant foto papier of in de handel Water-Slide Decal Paper. Dit papier is eigenlijk een dun laagje plastiek folie. Het is zo flinterdun dat je het nauwelijks opmerkt. De werkwijze van dit transfert papier is ongeveer hetzelfde. Hier is de achtergrond kleur van de kaars wel zichtbaar door de foto. U kan hier dus best rekening mee houden. Plaats dus  beter geen foto op een donkere kaars, die is dan nauwelijks zichtbaar.

Transfer Papier Foto KaarsNa het bewerken en printen enkele minuten in helder licht lauw water leggen. Niet langer dan 60 seconden. Doordat dit transfer papier zo dun is moet het met voorzichtigheid behandelt worden. De transparante folie moet zachtjes aan op de kaars geschoven worden. Blijf ook voortdurend met een sponsje of zachte doek wrijven over de folie. Waar nodig kan je nog wat bijsturen door voorzichtig te schuiven. Als alle water en luchtblaasjes verwijderd zijn kan je de foto laten drogen.

Als alles mooi opgedroogd is mag je de kaars behandelen met een kaarsen vernis. Dit kan met een kwast of de kaars dompelen in een bad met vernis. Let op, dit transparante transfert foto papier is ideaal om professioneel te werken maar vergt in het begin wel enige oefening. Neem gerust van mij aan, de eerste pogingen mislukken zowiezo. Eéns de folie met de foto van de onderlaag is verwijderd en op de kaars is aangebracht kan je het best niet meer verwijderen zonder te beschadigen. Je zal dan een nieuwe foto moeten printen.

Het transparante transfer papier kan je bestellen via internet. Het is verkrijgbaar voor inkjet printers of voor laser printers. Het is zeer belangrijk dat je het juiste papier gebruikt. Bij gebruik van de laser printer heb je het voordeel dat de kleuren niet kunnen uitlopen. Bij een inkjet printer kan het zo nu en dan wel. Daarom kan ik aanbevelen om bij gebruik van een inkjet printer, na het printen het papier te behandelen met Acrylic Glossy of Satin dat verkrijgbaar is in spuitbussen in de hobbywinkel of online in een webwinkel. Niet gebruiken bij Laser Decal paper !! Deze fixatie spray zorgt ervoor dat kleuren gefixeerd worden. Kan ook gebruikt worden op alle andere soorten fotopapier.

Het Water-Slide Decal Paper en Fixatiespray is te koop bij BelDecal.com – DecalPaper.com – PaperSpecials.nl en andere webwinkels.

Heb je hier nog vragen over dan hoor ik het graag via het contactformulier of Facebook