Kaarsen maken

Decoratie kaarsen

Decoratie van kaarsen

Wanneer u voor de eerste keer een kaars ging maken, had u nooit gedacht dat het zo makkelijk was. Het is nu tijd om een stap verder te gaan. Net zoals in uw woonkamer thuis is enige decoratie op een kaars een meerwaarde. Ook kaarsen verdienen aangekleed te worden.

Een huis met kale witte muren zonder enige decoratie, zonder meubelen, zonder een likje verf, geef toe het geeft geen warmte gevoel in de huiskamer. Samen thuiskomen met het gezin in een gezellig nest en interieur, daar dragen kaarsen ook toe bij.

Een kaars dient in eerste instantie om te branden. Waarom gaan we dan kaarsen versieren of decoreren ? Er zijn veel gelegenheden waarbij een kaars een bijdrage kan leveren.

In de meeste gevallen zal een gepersonaliseerde kaars dienen als geschenk of als herinnering aan een speciale aangelegenheid. Als voorbeeld neem ik het meest voor de hand liggende, een huwelijk.

Een huwelijkskaars bevat alle decoratieve elementen die nodig zijn om deze heuglijke feestdag nog jaren te herinneren. Een kerkelijk huwelijk vraagt steeds om een kerkkaars. Deze omvat in principe de namen van de bruid en de bruidegom, de huwelijksdatum, een foto, de ringen en andere decoratieve elementen. Andere situaties zijn Valentijn, een verjaardag, een doop of een uitbreiding van het gezin met een baby en er zijn zeker nog veel andere ogenblikken waar een kaars met decoratie gewenst is.

Hoe gaan we een kaars decoreren ?

Wellicht hebt u de pagina’s over kaarsen kleuren, een foto of afbeelding aanbrengen reeds gelezen. Stel dat u reeds de ervaring hebt om een foto op een kaars aan te brengen, dan kunnen we nu verder gaan met het plaatsen van decoratieve ornamenten of sjablonen.

Ornamenten of sjablonen als decoratie voor een kaars zijn ringen, transfers, kralen, reliëfs en nog veel meer. Deze materialen of producten kan je zeker vinden in de hobbywinkel of via een webwinkel met hobbymaterialen.

Decoratieve ornamenten of een relief

Onze kaars kunnen we versieren of opsieren met een 3D relief. Een relief is gemaakt van kleefwas en is makkelijk op een kaars aan te brengen. Het kan aangebracht worden op een vlakke kaars of cilinderkaars met speciale lijm, maar er bestaan ook zelfklevende reliefs. De reliefs kan u plooien rond de cilinderkaars door lichte verwarming.

Je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop of zelf te maken met een gietmal voor reliefs. Een bruidspaar, babyvoetjes, monogram van een kruis, een hartje, trouwringen en duiven en nog zoveel meer. Sommige reliefvormen zijn reeds gekleurd of beschilderd, andere zijn van zuiver witte paraffine. Deze kan u dan naar eigen voorkeur met acrylverf of wasverf zelf inkleuren.

Kaars voor Communie met reliefEen relief kan u ook zelf maken. U kan in de hobbywinkel vlakke reliefs vinden gemaakt van hout of plastic. Met deze reliefs kan dan je een gietmal maken met siliconen. Deze siliconen is een twee componenten product dat zeer sterk en duurzaam is in gebruik. Siliconen gietmallen kan je gebruiken voor zowel paraffine voor kaarsen, chocolade en om zelf zeep te maken.

Een andere mogelijkheid is een gietmal aanschaffen met voorgevormde figuren. Deze gietmallen zijn van transparante kunststof en zijn bestand aan een temperatuur tot 80°C. Enkele webshops waar u kaarsen reliefs kan kopen zijn Gildewerk en Exagon.

Laat je kaars glitteren en schitteren

Een kaars decoratie is als een kast of tafel decoratie. Eigenlijk heeft een kaars twee doeleinden, de kaars word zelf versierd en als laatste dient ze om de eettafel of buffetkast te verfraaien.

Glitter goud of zilver voor kaarsenEén van de methoden om een kaars te versieren is met Deco-zand of glitters. Deze decoratie is voor dagelijks gebruik als rustieke kaars, maar zeker veel gevraagd bij de feestdagen als Valentijn, Pasen en Kerstmis. Meestal word de kaars niet helemaal versierd met zand of glitter, maar slechts een gedeelte.

Glitters voor kaarsen zijn over het algemeen verkrijgbaar in zilver, goud.of parelmoer. Verkrijgbaar bij ondermeer Gildewerk of Exagon. Deco-zand dat bestaat uit gemalen steentjes is te koop in meerdere kleuren in de betere hobbywinkel.

Glitter of Deco-zand aanbrengen doe je met een kleefstof zoals kleefparaffine, paraffinelijm of servettenlijm. Om een gedeelte van de kaars te behandelen dient u eerst de strook waar het zand of glitter moet komen aan te duiden met een potlood of plakband. Breng de kleefwas aan en rol de kaars door het product. Een andere methode voor decoratie glitters is een potje vullen met kaarsen vernis en daar een gedeelte glitters in mengen. Breng deze mix dan aan met een penseel of borstel. Zo snel is je decoratie klaar.

Een kaars behangen als decoratie

Het klinkt eigenaardig maar een kaars kan je ook behangen. U hebt het waarschijnlijk al gelezen op de pagina hoe je een kaars moet bedrukken. Een andere mogelijkheid om een kaars meer kleur te geven is decoreren met wasblaadjes. Inderdaad deze zeer dunne blaadjes gemaakt van paraffine kan je direct op een kaars aanbrengen.

Het voordeel van een wasblad is dat je zelf alle soorten vormen kan uitsnijden. U kan zelfs kleuren combineren en of boven elkaar plaatsen. Hoe maak je nu je eigen vorm of afbeelding op een wasblad. Om te beginnen is het mogelijk om een tekening te maken met een fijn potlood op de wasplaat. Deze kan u dan fijn uitsnijden met een scherp hobbymes. Een andere methode is met stansen een figuur doorslaan op het wasblaadje.

Stansen kaarsen GildewerkEen stans is een metalen vorm bestaande uit diverse figuren zoals dieren, bomen, letters en cijfers en nog veel meer. Stansen worden ook gebruikt bij het bakken van koekjes. De uitgesneden figuren kan je dan rechtstreeks aanbrengen op de kaars. Plaats de figuur op de kaars en druk een tijd goed aan met de vingers of handpalm. Normaal hecht het zich gemakkelijk aan de paraffine kaars. Indien nodig kan je een dun laagje paraffinelijm gebruiken.

Het schilderen van een kaars

Relief op paraffine kaars en beschilderdIets wat kinderen zeer graag doen, en dat kan zowel in de school als thuis is schilderen. ook kaarsen kan u schilderen. Het meest gebruikt is Acrylverf of waxverf. Het voordeel van verven is het gamma aan kleuren dat beschikbaar is. Verf voor kaarsen is niet enkel te koop in de standaard kleuren. Vandaag zijn er in de reguliere hobbywinkel of webshop ook andere speciale kleuren te verkrijgen. Denk maar aan goud, zilver, marmerverf, parelmoer en speciale effecten.

Met sjablonen kan u met een fijne borstel figuren schilderen op de kaars. Een sjabloon is een dun metalen of kunststof plaat waarin reeds diverse figuren, letters of cijfers zijn uitgesneden. Deze sjablonen zijn mits een goed onderhoud bijna onbeperkt te gebruiken. Sommige van de sjablonen plaatjes zijn licht zelfklevend wat het schilderen iets makkelijker maakt.

Een streepje hier, en een streepje daar

Was strips op een kolomkaarsStrips of sierbandjes, iedereen heeft een andere benaming voor dit product. Deze strips gemaakt van plooiwas maken de final-touch voor uw kaars. Deze strips zorgen voor een mooie decoratie en zijn verkrijgbaar in verschillende motieven.

Ze bestaan in speciale effekten, met bolletjes motief, strepen, borduurmotief of gewoon in standaard kleuren. Zo kan je de kaars volledig afstemmen op het seizoen, de kleuren enzovoort. De strips kan je makkelijk op maat lengte snijden met een cutter mesje. Deze strips bevinden zich met 10, 20 of 30 op een verpakking, dit al naargelang de breedte van de strips. Aanbrengen doe je net als wasblaadjes door even aan te drukken op de kaars. Afwerken kan met een kaarsen vernis.

Al de beschreven producten zijn te koop in de hobbywinkel bij u in de buurt of via een online webwinkel. Enkele aanbevelingen zijn Gildewerk, Exagon en Het Nieuwe Licht. Wil u zelf een hobbywinkel aanbevelen dan mag je dat steeds melden via het contactformulier