Kaarsen maken

Benodigdheden en materialen

Benodigdheden en materialen voor kaarsen

Benodigdheden en materialen zijn het essentiële handgereedschap nodig voor het maken van uw kaarsen. En juist hierover wil ik je verder informeren. Wat mag niet ontbreken in je gereedschapswagen. Allereerst gaan we alle voorbereidingen treffen voor het gieten van een normale kaars zodat je niet alles hoeft te zoeken tijdens het karwei. De werkplaats is nog leeg en dus ga je ze aanvullen met alle benodigdheden en materialen.

Wat hebben we nodig om zelf kaarsen te maken

Wat we nodig hebben om zelf kaarsen te maken is afhankelijk van wat u gaat doen. Ga je eenvoudige kaarsen maken dan volstaan de standaard materialen.

Een elektrisch vuurtje, een smeltpot ( au bain-marie ), een thermometer voor paraffine. ( een vleesthermometer kan ook, aangepaste kaarsenlont ( zie “Pit voor kaarsen” ), één of meerdere gietmallen, kleurstof en parfum, paraffine en stearine, een lange naald, mastiek voor dichting, kaarsenstandaard voor de gietmallen en uiteraard een veilige werkplaats.

Ga je echter iets verder en wil je een kaars maken van een gekopieerd materiaal, dan zijn andere extra materialen uiteraard nodig. Enkele voorbeelden siliconen rubber, een inkjet of laserprinter, een 3D printer …

Benodigdheden en Materialen en hun gebruik

Wat kan je zelf maken, de normale stompkaarsen, geurkaarsen en bijenwaskaarsen. Kaarsen maken doe je door de grondstof te smelten en in een geschikte gietvorm te gieten. Benodigdheden en materialen als aluminium gietmallen voor buitenkaarsenKaarsen kan je in principe maken in allerlei vormen, enkel dient er rekening worden gehouden dat onregelmatige vormen meer ter decoratie dienen dan dat de kaars dienst doet om te branden. Onregelmatige vormen branden nooit zoals het moet en gaan dikwijls druipen met als gevolg ook veel restwaarde van de kaars.

Onze eerste stap is het klaarmaken van de gietmallen. Ik ga er in eerste instantie vanuit dat we een polycarbonaat gietmal gebruiken. Zorg dat deze geen vuil bevatten of gestolde paraffine. Reinig eventueel met heet water en een afwasproduct. Zorg dat de gietvorm goed droog is vooraleer u er paraffine in giet !! Uiteraard kan je ook een andere gietvorm gebruiken maar ik raad aan zeker in het begin geen rubber of siliconen te gebruiken.

Neem je tijd om kaarsen te gieten

We zijn nu goed voorbereid om te starten met kaarsen maken. Alle nodige materialen om zelf kaarsen te maken zoals boven beschreven kan je meestal vinden in de hobbywinkel online of in de buurt. Een gewone handwerkwinkel daar ga je niet alle hobbymaterialen terugvinden. Er zijn ook de groothandel hobbymaterialen maar daar moet je dan wel een handelszaak voor uitbaten.

Een beetje zoekwerk op internet levert meestal wel voldoende online hobbywinkels op. Dit kan zowel in België als in Nederland zijn maar ook elders in Europa of zelfs daarbuiten. Een locatie waar je de nodige materialen ook kan aankopen zijn workshops of cursussen om zelf kaarsen te maken. Mits een bijdrage voor de cursus, is er soms een starpakket inbegrepen, of u kan het ter plaatse na de workshop aankopen.

Enkele goed en betrouwbare online hobbywinkels zijn Gildewerk, De Banier en Exagon CH. Heb je zelf nog goede adressen dan hoor ik het graag van u. Onze volgende stap als je die al dan niet hebt gevonden zijn de grondstoffen. Vandaag bieden sommige handelaars ook de mogelijkheid om het materiaal nodig om kaarsen te maken, te huren. Zo hoef je geen investering te doen. Hobbykoffers.be is zo een bedrijf waar je materiaal voor kaarsen en andere hobby’s kan huren.

Bezoek mijn andere website over Gran Canaria hier